RETROSPECTIVA ANULUI 2020, CU ȘEFUL CENTRULUI DE COPII ȘI JUNIORI AL POLITEHNICII TIMIȘOARA

Anul 2020 își consumă ultimele zile și, de aceea, am considerat că este momentul oportun pentru a analiza activitatea Academiei de copii și juniori a Politehnicii Timișoara. Am dialogat cu șeful centrului juvenil al clubului nostru, Iulian Prodana și am încercat să punctăm cele mai importante aspecte din viața pepinierei alb-violete în ultimele 12 luni de zile.

CV-ul sportiv al șefului Centrului de copii și juniori
Iulian Prodana a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport (profilul ”Antrenor fotbal”). A obținut carnetul de antrenor în 2002 și tot în acel an a dobândit licențele C și B în antrenorat, iar șase ani mai târziu a obținut și licența A. FC Ripensia 2000 Timișoara, FCU Timișoara, FC Timișoara și ASU Politehnica Timișoara sunt cluburile la care a antrenat.
Iulian Prodana și-a început activitatea de antrenor la nivel de copii și juniori în 2003, iar din 2014 este director tehnic al Centrului de copii și juniori al ASU Politehnica Timișoara. În prezent se ocupă și de pregătirea echipei de seniori Fortuna Becicherecu Mic (din Liga a 3-a), pentru care evoluează componenți ai Centrului nostru juvenil, în special cei născuți în anul 2003.
Mai adăugăm că Iulian a jucat fotbal la nivel de juniori în orașul de pe Bega: la Poli (până la vârsta de 15 ani) și CFR Timișoara (până la 19 ani).

– 2020 a fost, la nivel general, un an lovit de pandemie, care a dat toate lucrurile peste cap, inclusiv pe plan sportiv. Au fost nenumărate amânări și anulări de meciuri și de competiții, restricții în pregătirea fotbaliștilor, testări Covid etc. Totuși, au existat și aspecte pozitive. Cum a fost, mai exact, anul 2020 pentru Academia de copii și juniori a Politehnicii, în viziunea coordonatorului Centrului juvenil, Iulian Prodana?
– Anul 2020 a fost unul atipic din toate punctele de vedere, mai ales din punct de vedere sportiv. Marea parte a competițiilor sportive la nivel de copii și juniori au fost suspendate sau anulate.
Ca aspect pozitiv pot reaminti colaborarea cu echipa de seniori a clubului ACS Fortuna Becicherecu Mic, unde au evoluat o mare parte din juniorii născuți în anul 2003-2004 ai clubului nostru și care au luat contact cu nivelul Ligii a 3-a și, implicit, cu fotbalul de seniori. Un alt lucru pozitiv este promovarea unui număr mare de jucători de la grupa 2004 către echipa de seniori a clubului nostru, mulți dintre ei chiar debutând.
Un alt aspect îmbucurător este creșterea numărului de copii la majoritatea grupelor de la Centrul de copii al clubului nostru. Poate una dintre cele mai importante realizări ale acestui an o reprezintă promovarea și vânzarea primului jucător provenit din CCJ al clubului nostru și anume Borbei Alexandru (component al grupei de 2003).

Text foto: Tânărul portar Borbei Alexandru a fost vândut în această toamnă la formația italiană Lecce

– Academia este structurată pe trei mari categorii de vârstă: Inițiere, Dezvoltare și Specializare. Propun să ne referim mai întâi la cei mai mici dintre ei (2017-2011), care sunt, practic, la vârsta în care învață ABC-ul fotbalistic și elementele de bază din fotbal și, probabil, încă nu resimt lipsa meciurilor de campionat…
– Cea mai mică grupa la partea de inițiere este cea de 2015-2017, formată de către domnul Mașcovescu Dorel și care a fost preluată recent de către Ivan Paul. Această grupă este în curs de formare și nu resimte foarte puternic lipsa competițiilor, a meciurilor.
Grupa 2014 este formată tot de către domnul Mașcovescu Dorel și preluată în această vară de către Haidău Gelu. Nici această grupă nu a luat parte la multe competiții, deci prin urmare nici ei nu resimt foarte puternic lipsa acestora. În această perioadă, grupa de 2014 a susținut câteva meciuri amicale, fapt ce a deschis apetitul pentru meciuri al copiilor. Haidău Gelu antrenează și grupa copiilor născuți în anul 2011, grupă ce teoretic ar fi început în acest an Campionatul Județean de Juniori “E” și ar fi fost primul an într-o competiție oficială pentru această grupă.


Grupa 2013 este grupa formată de același profesor, Mașcovescu Dorel și a fost preluată în vara anului trecut de către Nova Draghici. Această grupă numai ce începuse sa ia parte la competiții în anul 2019, astfel că “foamea” de jocuri se resimte mai puternic la copiii ce fac parte din colectivul acestei grupe.
Grupa copiilor născuți după 1 ianuarie 2012 a fost formată de același Mașcovescu Dorel și a fost preluată mai apoi de către Prodana Rafael. Aici, copiii au resimțit mai puțin lipsa competițiilor, aceștia având parte de un număr mare de jocuri amicale, dar și la această grupă se resimte dorința de a avea parte de meciuri oficiale.

CATEGORIA INIȚIERE

GRUPA / ANTRENOR
2015-2017 PAUL IVAN
2014 HAIDĂU GELU
2013 NOVA DRAGHICI
2012 PRODANA RAFAEL
2011 HAIDĂU GELU

– Grupele de Dezvoltare (2010 – 2007) trec printr-o fază de continuă acumulare, dar se află și la vârste mai delicate (preadolescența). Cum decurge evoluția lor sportivă?
– Grupele de pe palierul de Dezvoltare resimt mult mai mult lipsa competițiilor și a meciurilor oficiale. Aici avem următoarele grupe, după cum urmează:
⦁ Grupa copiilor născuți în anul 2010, antrenată în prezent de către Popescu Octavian, grupă ce ar fi trebuit să ia parte în Campionatul Național de Juniori “E” în Seria 1 și prin urmare ar fi avut parte de un număr ridicat de jocuri oficiale. Grupa a fost preluată de către Popescu Octavian în vara acestui an.


⦁ Grupa copiilor născuți în anul 2009, antrenată în prezent de mine, este o grupă cu rezultate foarte bune, grupă ce ar fi avansat în fazele superioare ale competiției de Juniori “E” ale sezonului recent suspendat și grupa ce în acest an s-ar fi apropiat de fotbalul “de pe teren mare”. Grupa de 2009 ar fi trecut în acest an în sistemul de 8+1 în Campionatul Național de Juniori “D”, fapt ce ar fi conferit un număr ridicat de jocuri pentru această grupă.
⦁ Grupa copiilor născuți în anul 2008 a fost preluată în vara acestui an de către Orlando Ștefan și este o grupă care se pregătește să facă pasul către fotbalul 11 vs. 11. Teoretic, ar fi fost ultimul sezon în care această grupă ar fi jucat în sistem 8+1 în Campionatul Național de Juniori “D”.
⦁ Pentru grupa copiilor născuți după 1 ianuarie 2007, antrenată din vara acestui an de către Paul Codrea, ar fi fost primul sezon în Campionatul Național de Juniori “C”, fapt ce ar fi însemnat tranziția de la fotbalul 9 vs. 9 la fotbalul 11 vs. 11, adică fotbalul “pe teren mare”.
⦁ Toate aceste grupe au încercat să le ofere copiilor un număr cât mai mare de jocuri amicale pentru a suplini cât de cât lipsa jocurilor oficiale.

CATEGORIA DEZVOLTARE

GRUPA / ANTRENOR
2010 POPESCU OCTAVIAN
2009 PRODANA IULIAN
2008 ORLANDO ȘTEFAN
2007 CODREA PAUL

– În fine, grupele de Specializare (2006-2002) se apropie de maturitate, iar acești juniori pot intra oricând în atenția echipei mari sau a altor cluburi. Cât sunt ei de pregătiți, în general, să facă pasul către seniori?
– Grupele care resimt cel mai mult lipsa competițiilor oficiale sunt grupele copiilor născuți în anii 2005 și 2006. Juniorii de la aceste grupe se află la vârsta “critică”, în care trebuie să evolueze cât mai mult pentru a putea face pasul într-un timp cât mai scurt către “Seniori”. Atât Gălan Cristian, cât și Paleacu Alin, antrenorii celor două grupe, au încercat cât de mult posibil să suplinească această perioadă de inactivitate a jocurilor oficiale cu un număr ridicat de jocuri amicale, jocuri chiar cu echipe locale de “Seniori”.
Cele mai “norocoase” grupe de juniori ale clubului nostru sunt cele care au luat parte la turul de campionat din Liga Elitelor, aceste grupe fiind cele de 2002-2003 și de 2004.


Grupa de 2004 este antrenată de către Ionescu Alin și a luat parte în Campionatul Liga Elitelor “U17”, iar grupa de 2002-2003 a fost recent preluată de către Vlaicu Sorin și a luat parte la Campionatul Liga Elitelor U19. Aceste grupe sunt foarte aproape de a face trecerea de la statutul de juniori la cel de seniori, iar faptul că, în cazul lor, competițiile au luat startul și chiar au încheiat turul este un aspect pozitiv, deoarece acești copii au avut parte de un număr ridicat de meciuri puternice, meciuri cu o oarecare miză ridicată.


Un număr ridicat de copii de la grupa copiilor născuți în anul 2004 au făcut parte și din lotul echipei “mari” în acest tur de campionat în Liga a 2-a, unii dintre ei și debutând pentru echipa de “seniori” a clubului nostru.

CATEGORIA PERFECȚIONARE

GRUPA / ANTRENOR
2006 GĂLAN CRISTIAN
2005 PALEACU ALIN
2004 IONESCU ALIN
2002-2003 VLAICU SORIN

– În încheiere, care sunt planurile, dorințele și speranțele Academiei pentru anul 2021, care începe peste câteva zile?
– Pentru anul care urmează, planurile Academiei nu se schimbă foarte mult, principalul obiectiv rămânând acela de a crește un număr cât mai mare de juniori pentru echipa mare a clubului nostru și de a da un număr cât mai mare de jucători la nivelul primelor două ligi din România sau chiar din străinatate.
Urmărind dezvoltarea continuă a juniorilor noștri, sunt convins că obiectivul nostru este unul realizabil, pe cât este de realist.
Ca obiective pentru noul sezon avem creșterea numărului de copii de la toate grupele și implicit creșterea nivelului fotbalistic pe tot ceea ce reprezintă Centrul de copii al clubului nostru. Începerea competițiilor la nivelul copiilor și juniorilor ar contribui semnificativ la realizarea acestor aspecte.

Text: OVIDIU LINȚA
Foto: LECZKI JOZSI

*****************
Pe această cale, Academia Politehnicii Timișoara le mulțumește tuturor celor care, pe parcursul anului 2020, au sprijinit activitatea centrului nostru juvenil: Universitatea Politehnica Timișoara, Asociația ”Druckeria”, numeroșii sponsori care au ales să acorde susținere financiară sau materială. Le dorim tuturor un 2021 excelent!


De asemenea, juniorilor alb-violeți și tehnicienilor lor le dorim multă sănătate și succes în tot ceea ce și-au propus pentru anul care vine!
”La mulți ani”!

* Prin accesarea link-ului de mai jos puteți urmări câteva momente speciale din viața Academiei de copii și juniori a Politehnicii Timișoara, petrecute în ajun de Crăciun…

https://wetransfer.com/downloads/3678eab32412127769d918e0b404cb2020201222210417/b55d277635a9ff4a6df60700e797b20120201222210454/2d0927

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

COLABORAREA DINTRE PANTILIMON ȘI CENTRUL JUVENIL AL POLITEHNICII, RELIEFATĂ ÎN PRESA BRITANICĂ

Parteneriatul stabilit în această vară între clubul nostru și cunoscutul goalkeeper Costel Pantilimon a ...

IMAGINI DE NEUITAT CU JUNIORII ACADEMIEI, ÎNTR-UN MATERIAL VIDEO

2020 se apropie cu pași repezi de final. Pentru a ne aminti de momentele ...

GRUPA 2007, SUB BAGHETA FOSTULUI INTERNAȚIONAL PAUL CODREA

Să înveți fotbal de la un antrenor care-n cariera sa de jucător dăduse piept ...