ÎN VIZOR, GRUPELE 2003 ȘI 2009 ALE POLITEHNICII TIMIȘOARA

Am ajuns la final de an și, totodată, la ultimul episod din ”serialul” în care am prezentat grupele Academiei de copii și juniori de la Politehnica Timișoara. Acum a venit momentul să-i cunoaștem mai bine pe tinerii fotbaliști născuți în 2003 și, respectiv, 2009, cu toții antrenați de Iulian Prodana. Pe coordonatorul Centrului juvenil de la clubul nostru l-am abordat și pentru o dezbatere referitoare la activitatea Academiei în anul 2020. Interviul cu Iulian Prodana pe această temă îl vom publica zilele următoare…

GRUPA 2003: Debut la seniori în tricoul Fortunei Becicherecu Mic
În vara acestui an, grupa de juniori născuți în anul 2003 din cadrul Academiei Politehnicii a făcut, aproape in corpore, pasul către fotbalul de seniori. Tranziția a fost posibilă în baza unui parteneriat cu gruparea din Liga a 3-a, Fortuna Becicherecu Mic, pentru care jucătorii clubului nostru evoluează în acest sezon. Evident, junii de la grupa 2003 au fost însoțiți și de antrenorul lor, Iulian Prodana, iar efectivul a fost completat cu alți câțiva jucători, dar, cum spuneam, ”grosul” lotului este alcătuit din fotbaliști care au împlinit vârsta de 17 ani în 2020.


Dacă privim strict prin prisma rezultatelor, impactul cu Liga a 3-a a fost destul de dur pentru băieții lui Prodana. Ei ocupă ultima poziție în clasamentul seriei a 8-a, cu un singur punct acumulat în 10 etape. Dar, evident, nu rezultatele au fost primordiale în momentul în care s-a decis trecerea acestei grupe la Becicherecu Mic, ci călirea tinerilor ei componenți pe plan sportiv, în fotbalul mare. Este un aspect subliniat și de Iulian Prodana: ”Știam că va fi greu, mă așteptam totuși la ceva mai mult din partea lor în privința rezultatelor, mai ales că aveam o încredere sporită fiindcă, la juniori, grupa 2003 a cam bătut tot! Dar, dintr-odată, a fost alt nivel, și ei au fost puțin bulversați, au văzut că nu-i chiar așa de ușor… Pasul către seniori este destul de dificil. Dar au demonstrat că au calități, valoare, iar pe viitor vor putea face pasul către echipa mare și spun acest lucru cu mâna pe inimă! Au fost persoane din staff-ul echipei mari care i-au urmărit în permanență în această toamnă și îmi spuneau că există perspective frumoase în privința acestor jucători”. Tot Prodana explică de ce rezultatele pozitive s-au lăsat așteptate în tur: ”Am folosit doar juniori, nu am avut un nucleu de jucători cu experiență în jurul cărora să se fi format echipa. Eu nu am acceptat jucători cu experiență, pentru că, atunci, cei tineri, ar fi pierdut șansa de a disputa cât mai multe meciuri. E adevărat, din cauza lipsei de experiență am pierdut câteva partide pe final, dar nu asta contează, nu rezultatele sunt scopul nostru acum. Eu zic că, treptat, câte doi-trei-patru vor ajunge sus, în fotbalul de performanță. Urmărim să-i promovăm pe cei cu valoare, iar această experiență în Liga a 3-a, la Becicherec, este o șansă pentru a se acomoda cu meciurile de seniori. Am avut cazul lui Borbei, care a plecat în Italia, mai sunt și alții care pot ajunge departe în fotbal, precum Radu Denis, Bîrlovean, Gașpar, ca să dau doar câteva nume. Sunt destui din această generație care pot face pasul spre ligile superioare, mai vin și cei de la grupa 2004 din urmă, așadar sunt perspective frumoase”.
La finalul stagiunii de toamnă, cei de la grupa 2003 (și chiar și cei de la 2004) au făcut câteva antrenamente sub privirile lui Dan Alexa și chiar au disputat și un meci amical cu Ghiroda. Rămâne de văzut dacă tehnicianul lui ASU Politehnica Timișoara va apela în pauza competițională din această iarnă la anumiți jucători născuți în 2003…

”Lotul Becicherec”
Portari: Ștefan Mario Cassian (născut în 2002), Toroc Paul (2004)
Fundași: Bot Denis Casian (2003), Stemate Robert Tudor (2003), Bîrlovean Rareș Petru (2003), Eperieș Dragoș George (2002), Huminic Cristian Adrian (2004), Velcan Ilie Radoslav (2003), Grimmer Ștefan (2002)
Mijlocași: Mintaș Florin George (2003), Kuhn Ralf Roland (2003), Ursu Ionuț Mădălin (2003), Prodana Alexandru (2000), Icma Maximilian Alexandru (2003), Ursu Gabriel Vasile (2004), Gașpar Alexandru (2003)
Atacanți: Jorza Mihai (2003), Periat David Emanuel (2002), Ehling Robert (2004), Cristodulo Demetris (2003)
* Pe lângă antrenorul principal Iulian Prodana, staff-ul tehnic îi mai cuprinde pe antrenorul de portari Wiliam Harasim și preparatorul fizic Cătălin Stănilă.

GRUPA 2009: Obișnuiți cu sucesele
Această grupă a avut o evoluție interesantă în privința modului său de formare. În 2017, Dorel Mașcovescu fusese cooptat în staff-ul Centrului juvenil al Politehnicii, dar experimentatul antrenor adusese cu el și grupele cu care lucrase până atunci la Colterm Timișoara: 2009, 2010, 2011 și 2012. După două-trei luni de zile, grupa 2009 fusese preluată de Alin Ionescu și Rafael Prodana, pentru aproximativ o jumătate de an. Erau atunci nu mai puțin de 40 de copii la această grupă, așa că a fost nevoie de o selecție amănunțită. Apoi, grupa a fost atribuită tandemului Paul Burtic – Narcis Damian. După un an, în urma unor probleme de ordin interior, cei doi au părăsit clubul alb-violet, împreună cu aproape toți jucătorii! Mai rămăseseră doar patru copii, așa că s-a impus reorganizarea grupei.

Se întâmpla în primăvara anului 2018, când de echipă a început să se ocupe Iulian Prodana. În câteva luni a format un lot de 15-16 copii, despre care tehnicianul afirmă: ”În primul an am jucat în competiția juniorilor E, cu handicap de vârstă de un an. Am ocupat locul 1. Apoi, în sezonul 2019-20, neîncheiat din cauza pandemiei, eram tot pe primul loc la categoria noastră de vârstă. Mă mândresc cu ei, este o generație bună, cam ca și generația 2003. Am mai câștigat și diverse turnee, la VHP Pădureni, în Țara Hațegului… Așa că trebuie urmărită această grupă! Are copii cu potențial, cu calități native, noi trebuie să le valorificăm și să le scoatem în evidență”.

Lotul de jucători
Portari: Pureca Radu, Chiș Tudor, Agoston Victor
Fundași: Bodnar Emanuel, Fiț Rareș, Gabor Filip, Fiștea Cătălin, Petruescu Mario, Tega Delia, Tega Cristian
Mijlocași: Sabău Răzvan, Basaraba George, Moș Ionuț, Popescu Florin, Crișanov Denis, Zelenyak Luca, Michi David, Bodea Roberto, Sîrbu Radu, Cristescu Cristian, Berti Emanuel
Atacanți: Moldovan Buta Ghiță, Ianoș David, Oprean Robert
* Ca o curiozitate, cu cei de la grupa 2009 se pregătește și o fată, Delia Tega, care face naveta de la circa 30 de kilometri de Timișoara, împreună cu fratele său, Cristian, și el component al acestei echipe!
* Antrenorul Iulian Prodana îl are ca ”secund” pe fiul său cel mic, Alexandru Prodana, iar antrenorul de portari Wiliam Harasim și preparatorul fizic Cătălin Stănilă întregesc echipa tehnică.

Text: OVIDIU LINȚA
Foto: LECZKI JOZSI

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

COLABORAREA DINTRE PANTILIMON ȘI CENTRUL JUVENIL AL POLITEHNICII, RELIEFATĂ ÎN PRESA BRITANICĂ

Parteneriatul stabilit în această vară între clubul nostru și cunoscutul goalkeeper Costel Pantilimon a ...

GRUPA 2012: ENTUZIASM TINERESC ATÂT PE TEREN, CÂT ȘI PE BANCA TEHNICĂ

În urmă cu mai bine de patru ani, în cadrul Centrului juvenil al Politehnicii ...

ANTRENORUL PAUL CODREA, NOUL COLABORATOR AL CENTRULUI DE COPII ŞI JUNIORI AL POLITEHNICII

Fostul internaţional timişorean Paul Codrea revine în familia alb-violetă. După ce şi-a început practic ...