GRUPA 2007, SUB BAGHETA FOSTULUI INTERNAȚIONAL PAUL CODREA

Să înveți fotbal de la un antrenor care-n cariera sa de jucător dăduse piept cu formații de club precum Juventus, AC Milan, Inter, AS Roma, Fiorentina sau cu naționale europene de top, ca Franța, Olanda, Italia, Germania este o adevărată onoare și un privilegiu deosebit pentru orice copil dornic de performanță sportivă! Așa se întâmplă în cazul componenților grupei 2007 a clubului nostru, antrenați de fostul internațional Paul Codrea. Ba mai mult, pe lângă o carieră fotbalistică frumoasă pe care o are în spate, antrenorul lor este și un om de excepție, prin seriozitatea, modestia, ambiția și bunul simț de care a dat dovadă de-a lungul anilor, ca să numim doar câteva dintre calitățile sale.

Aventura lui Paul Codrea la cârma tehnică a grupei 2007 de la Politehnica Timișoara a început în această vară, când a preluat formația de la Orlando Ștefan. Fostul mijlocaș spune că a găsit un grup numeros, dar lucrurile au mers bine în cele cinci luni de zile: ”Când am venit aveam un grup foarte numeros, poate cel mai numeros din club. Erau vreo 35 de copii! A fost un pic mai dificilă la început partea de organizare a lor la antrenamente, dar, cu implicarea antrenorului secund, Paul Ivan, dispus mereu să ne ajute, și a preparatorului fizic Miodrag Todorov, ne-am descurcat destul de bine. Copiii au făcut un real progres. Am mai adus și jucători de la alte echipe, care au adus un plus valoric și numeric. Sunt cu toții copii de calitate, au dat maximum la antrenamente, nu am avut probleme cu ei”.


Despre perspectivele fotbalistice apropiate ale acestor adolescenți, care anul viitor vor ajunge la vârsta primului buletin, Paul a afirmat: ”2021 este un an important pentru ei. Sunt în plină creștere, unii sunt mai precoce, alții sunt în curs de dezvoltare, alții se dezvoltă mai încet. Noi trebuie să avem răbdare cu ei și să-i susținem”.

”S-au făcut pași gigantici la club!”
Un fotbalist cu 44 de selecții în naționala României (dintre care trei au fost la Euro 2008) și 11 ani consecutivi petrecuți în fotbalul italian (la Genoa, Palermo, Perugia, Torino, Siena și Bari) nu mai are nevoie vreo prezentare referitoare la cariera de jucător.
Cariera de antrenor și-a început-o în 2013, la ASU Politehnica, după care a mai antrenat, în diferite perioade, Ghiroda și Ripensia Timișoara.

Text foto: Paul Codrea, într-o nouă postură la ASU Politehnica: antrenor al grupei 2007

Paul Codrea a revenit în vară la clubul nostru după mai bine de cinci ani. Cum a regăsit Centrul de copii și juniori al Politehnicii, aflăm de la tânărul antrenor: ”Când plecasem de la Poli, țin minte că aveam doar o grupă de juniori, cea de 2003, a lui Iulian Prodana. Acum avem grupe de vârstă de la 4 ani și până la juniori A! S-a făcut un salt imens, avem o șansă deosebită că putem beneficia de o bază de pregătire cu nocturnă, cu teren sintetic, care este vital iarna. S-au făcut pași gigantici în această perioadă!”.

Codrea, adeptul verticalizării jocului
Întrebat dacă este mai ușor să antreneze copii și juniori decât seniori, tehnicianul de 39 de ani a mărturisit: ”Nu este neapărat mai ușor, dar mai frumos sigur este! Au acea inocență, puritate specifică vârstei lor, o implicare maximă, vor să dea totul, pe când la seniori uneori mai există dubii în această privință! E o muncă frumoasă cu juniorii. Dacă nu reușim să-i șlefuim încât să-i ducem la un nivel de înaltă performanță, atunci măcar ne dorim să formăm adevărate caractere”.


Paul Codrea are o experiență vastă în fotbalul italian, de peste un deceniu. L-am abordat și în privința unei eventuale implementări a metodologiei și a stilului italian în fotbalul juvenil de la noi, iar el a replicat astfel: ”Metodologia de acolo nu pot să o pun în aplicare aici, pentru că nu am lucrat la nivel de copii și juniori în Italia. Dar, ne informăm în permanență, colaborez cu cineva în această privință și, în același timp învăț și eu, pentru că nu e o rușine să înveți. Referitor la principiile fotbalului italian, pot să spun că prefer ca echipa mea să joace vertical, pe poartă, acesta este stilul care-mi place. În general, noi, românii, obișnuim să jucăm mult cu pase laterale, ceea ce e plictisitor pentru spectatori. Spaniolii au un stil bazat pe posesie, dar, repet, eu prefer verticalizarea”.


O mult dorită promovare a ”Băieților în ghete” în eșalonul de elită, la finalul acestui sezon, ar aduce – implicit – beneficii și Centrului de copii și juniori al alb-violeților, fapt confirmat și de Paul Codrea: ”Lucrurile se leagă între ele, fiindcă depindem unii de alții. Evident, promovarea ar fi excelentă. Scopul nostru este să dăm copii la echipa mare, să ne mândrim reciproc, dar drumul este lung. Dar, cu răbdare și multă muncă, sunt convins că vom reuși!”.

Lotul de jucători
Nu mai puțin de 35 de jucători alcătuiesc lotul grupei 2007. Componența este următoarea:
* portari: Enășescu Mihai, Botoca Ștefan, Matei Mario, Târziu Vlad
* jucători de câmp: Adam Eric, Axinia Laurențiu, Barna Patrick, Bodea Alessio, Bojin Titu, Brăilean Denis, Bugariu Chris, Chiș Luca, Ciuhandu Patrick, Codrea Raul, Czwerko Antonio, Diaconu Răzvan, Dumitrescu Octavian, Elena Cosmin, Fazekaș Călin, Ghilezan Andrei, Goian Răzvan, Habian Denis, Hurdela Daniel, Krutsch Andreas, Kulcsar Medard, Laza Rareș, Micula Alexandru, Nagy David, Pîrvu Andrei, Radin Vladimir, Sîrbu Rareș, Șteta Bogdan, Stoicănescu Paul, Tamaș Victor, Țăran Andrei.

Text foto: Paul Ivan, asistentul lui Codrea

Antrenorul principal Paul Codrea este ajutat în pregătirea acestei grupe de către ”secundul” Paul Ivan și preparatorul fizic Miodrag Todorov.

Text: OVIDIU LINȚA
Foto: LECZKI JOZSI

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

POLI U17, NOUL LIDER AL SERIEI VESTICE DIN LIGA ELITELOR!

Victoria obținută astăzi de Politehnica Timișoara U17 i-a propulsat pe tinerii alb-violeți pe prima ...

VICTORII CLARE PENTRU POLITEHNICA LA RELUAREA LIGII ELITELOR

Juniorii Politehnicii Timișoara au început în forță stagiunea de primăvară a Ligii Elitelor. Competiția ...

SUB REFLECTOR, GRUPELE 2011 ȘI 2014

Așa cum v-am obișnuit în ultimele săptămâni, continuăm prezentarea grupelor din cadrul Academiei de ...