GRUPA 2013: LA VREMEA ”ABC”-ULUI ȘCOLAR, DAR ȘI FOTBALISTIC

Formată în vara anului trecut, grupa 2013 de la Politehnica Timișoara a și debutat în scurt timp în Interligă. Micuții fotbaliști au avut parte de emoțiile competiției doar câteva luni de zile, deoarece, după cum se știe, în primăvara acestui an campionatele de copii și juniori au fost suspendate din cauza pandemiei.

Antrenorul principal al grupei, Nova Draghici, își păstrează optimismul, dar, în același timp, încearcă să fie realist în privința reluării activităților competiționale: ”Sperăm că va fi mai bine în primăvară și se vor putea organiza competiții, turnee. Dar nu ne putem face planuri pe termen mai lung, nu putem programa nimic, fiindcă nu știm cum va evolua pandemia”.


Despre ”puștii” pe care-i învață de aproape un an și jumătate ABC-ul fotbalului, Draghici a afirmat: ”Copiii au progresat foarte mult! Am început să punem accent pe învățarea principalelor procedee și elemente tehnice de bază. Încercăm formarea unui bagaj din punct de vedere tehnic. Ne interesează preluările, pasele, jocul în sine și abia apoi ne axăm pe factorul fizic. La început nu știau unde să se plaseze, mergeau toți unde era mingea… Acum joacă pe posturi, își respectă zona din teren, au progresat mult. Timpul va dovedi pe ce post e potrivit să rămână fiecare. Pentru moment, le-am stabilit posturile în funcție de aptitudinile actuale”.

Fotbalul, un bun prilej de socializare pentru micuții jucători
Pe lângă progresele din teren ale elevilor săi, tehnicianul are și alte motive de mulțumire la adresa lor: ”Vin cu plăcere la fotbal, se bucură de joc, de minge! Este o ocazie pentru acești copii să mai și socializeze puțin, să lege prietenii în această perioadă. Am observat că simt o nevoie de a povesti, de a comunica, de a socializa!”…


Selecția are caracter permanent, iar cei interesați să își îndrume copiii către fotbal, la grupa 2013 de la Politehnica Timișoara, îl pot contacta pe antrenorul Nova Draghici la următorul număr de telefon: 0744635831.
Ședințele de pregătire se desfășoară în complexul sportiv ”Baza 2” din Timișoara, în zilele de luni, miercuri și vineri, cu începere de la ora 18:00. ”Antrenamentele durează cam o oră și douăzeci de minute, pentru că mai facem pauze pentru explicații și discuții legate de joc. Nu e intensitate mare la antrenamente, important e volumul, numărul de repetări, pentru că la vârsta lor este important să acumuleze”, a explicat antrenorul Nova Draghici.

CV-ul antrenorului principal
Născut în urmă cu 52 de ani, Nova Draghici a terminat junioratul la Poli, în 1986, bifând și prezențe în campionatul de tineret-speranțe. A făcut apoi pasul către seniori, la Textila Timișoara, formație care tocmai ratase barajul de promovare în Divizia C în fața Progresului Timișoara. Statornic din fire (”nu-mi plăcea să schimb echipele”, după cum ne-a declarat), Nova Draghici și-a desfășurat cea mai mare parte a carierei de jucător la Textila, devenită din 1992 Șoimii Textila. A jucat mijlocaș defensiv, iar pe final de carieră (în ultimii doi ani, când trecuse la Bayern Timișoara) a evoluat pe postul de fundaș central.

Text foto: Antrenorul Nova Draghici (în dreapta), într-o discuție cu doi dintre componenții echipei de seniori, Sergiu Popovici și Stjepan Plazonja

Ca tehnician a activat trei ani la Ghiroda (mai exact, era antrenor-jucător), apoi, din 2004, trecuse la Ripensia 2000. Un an mai târziu, în 2005, a făcut pasul către Poli, la Centrul de copii și juniori, unde a preluat grupa 1996, vreme de cinci ani.
În 2010 a avut parte de o experiență inedită la clubul de pe Bega: vreme de câteva luni de zile a fost translatorul antrenorului sârb Vladimir ”Pizon” Petrovic. Dar, cum reputatul tehnician preluase naționala țării vecine, Nova Draghici a revenit la centrul juvenil, unde s-a ocupat de pregătirea juniorilor, până în 2013.
A activat și la Ghiroda, unde Paul Codrea avea câteva grupe de copii. ”Am fost să-l ajut cu câteva grupe, care se antrenau pe terenul său, la baza sa. Ulterior, aceste grupe au fuzionat cu clubul local din Ghiroda”, a explicat Nova Draghici, care a venit la Academia Politehnicii în vara anului 2019, iar în paralel este și profesor de educație fizică și sport la Școala gimnazială din Mașloc.
De ceva vreme, Draghici este ajutat în activitatea sa la clubul alb-violet de un tânăr antrenor secund, Raul Ujică, pe care l-a descris astfel: ”Un student pasionat de fotbal, care vrea să învețe, este preocupat de ceea ce face. Chiar i-am dat câteva cărți teoretice despre fotbal, din care studiază. Face voluntariat, pentru că vrea să-și facă experiență!”.

Lotul de jucători
Efectivul grupei 2013 a devenit mai consistent din această toamnă și cuprinde acum 27 de copii (printre care și două fete, Andra și Sonia!), iar la antrenamente vin constant cam 20-22. Lotul are următoarea componență:
* portari: Uzun Luca, Pădureanu Andrei
* jucători de câmp: Bichescu Ionuț, Bodnar Rareș, Dimache Darius, Hîțu Denis, Crîsta Ianis, Jivan Eric, Cheazna Deian, Zelenyak Paul, Almoșdi Deian, Kovacs Andrei, Creț Fabian, Drăgănescu Deian, Vasilache Nichita, Afrim Elvin, Rotaru Vladimir, Baia Iasmin, Zourub Saleh, Cheazna Andra, Jivan Sonia, Văduva Matei, Necșoiu Ianis, Dumitrescu Cezar, Pârvu Cristian, Ramboiu Vladimir, Garaș David

Text: OVIDIU LINȚA
Foto: LECZKI JOZSI

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

START ÎN LIGA ELITELOR 2021-22: LPS BANATUL – POLITEHNICA ÎN ETAPA INAUGURALĂ

Un nou sezon al Ligii Elitelor începe la acest sfârșit de săptămână. Jucătorii noștri ...

”MOȘ CRĂCIUN ALB-VIOLET”, ÎN VIZITĂ LA ACADEMIA DE JUNIORI A POLITEHNICII

Ca la fiecare sfârșit de an, în pragul sărbătorilor de iarnă, copiii de la ...

JUNIORII U17 AI POLITEHNICII TIMIȘOARA, ÎNTRE ADOLESCENȚĂ ȘI PASUL SPRE MATURIZARE

Grupa de juniori născuți în anul 2004 are un istoric aparte. În martie 2016, ...