GRUPA 2006 DE LA POLITEHNICA, LA VÂRSTA PRIMULUI ”BULETIN”

Continuăm incursiunea în cadrul Academiei de copii și juniori a Politehnicii Timișoara. Astăzi vorbim despre grupa 2006, antrenată de Cristian Gălan.

”Un grup extraordinar!”
Modul în care s-a format această grupă ne este prezentat chiar de către tânărul tehnician: ”Practic, la începutul anului școlar 2013-2014 am început să împărțim pliante în școli, pe vremea când copiii aveau 7 ani. Ciudat a fost însă faptul că după ce am împărțit pliante prin mai multe școli din oraș, niciun copil nu a venit la grupă! Copiii născuți în 2006 erau deja la alte echipe din oraș, care lucrau deja de 1-2 ani. Este foarte greu să estimez când a luat propriu-zis ființă această grupă. Undeva la finalul anului 2014 aveam 13-14 copii la grupă, născuți în 2006 și 2007, cred că atunci pot spune că eram o grupă formată”. Și tot atunci s-a consemnat debutul lui Cristian Gălan în meseria de antrenor. El rememorează acel moment: ”Domnul Sorin Brîndescu, pe atunci manager general al clubului, mi-a propus să încep să antrenez. În acea vreme eram jucătorul Politehnicii, iar Politehnica activa în Liga a 4-a. Băieții mei compun grupa cu care mi-am început activitatea, iar pe parcursul anilor am antrenat puțin și grupa 2011”.


De curând, grupa 2006 beneficiază și de suportul tehnic venit din partea unui preparator fizic: ”N-am avut niciodată un asistent alături de mine. Din vara acestui an, însă, Academia Politehnicii s-a reorganizat, iar alături de mine se află fostul meu coleg din linia defensivă de la Politehnica, Miodrag Todorov, care este preparatorul nostru fizic. În trecut am mai colaborat pe partea fizică cu Ungureanu Bogdan”, a explicat Gălan.


Întrebat cum și-ar caracteriza grupa și care sunt perspectivele ”puștilor” născuți în anul 2006, antrenorul lor a replicat: ”Practic, ar trebui să-mi caracterizez munca, aș putea fi subiectiv puțin, dar totuși prefer să fiu obiectiv. Băieții mei formează un grup extraordinar, muncesc extrem de mult, sunt foarte focusați pe ceea ce au de făcut și foarte preocupați să pună în practică. Drumul din 2014 până în 2020 a fost unul extrem de greu, în primii doi ani nu cred că am avut parte de prea multe victorii. Ulterior, cu trecerea timpului, a început să apară și progresul băieților. De menționat este faptul că grupul de părinți este și a fost extraordinar, cu toate că întâneam foarte rar succesul: în primii ani, ei au avut încredere în ceea ce le-am transmis și întotdeauna au fost alături de băieți, pe această cale vreau să le și mulțumesc, sunt extraordinari! Acum, în anul 2020, pot spune că munca asiduă depusă în toți acești ani se vede. Evident că pe parcursul anilor lotul a suferit modificări, deoarece unii au abandonat fotbalul, alții au mers la alte echipe, iar alții au venit de la alte echipe. Una peste alta, sunt mândru cu ei!”.

Pregătirea, pe primul plan
Grupa 2006 nu a disputat niciun meci oficial în acest an, din cauza pandemiei. Referitor la acest subiect și la modalitatea prin care îi ține ”în priză” pe adolescenții din formația sa în lipsa jocurilor cu miză, Gălan a punctat: ”De ce meciul oficial ar trebui să fie motivația lor să se pregătească? Ei sunt într-un proces de instruire, meciul este ca o evaluare periodică pentru ei. În filozofia mea de pregătire, meciul este pus pe plan secund, iar instruirea este pe plan principal. Obiectivul final este acela de a ajunge fiecare dintre ei la capacitățile lui maxime de exprimare fotbalistică, iar acest lucru îi motivează pe ei să munceasca zilnic mult spre foarte mult. Dacă vă vine să credeți, în această perioadă au progresat mai mult ca oricând, deoarece am putut munci foarte mult!”.

CV-ul antrenorului
Cristian Gălan (foto) face parte din categoria antrenorilor tineri, dar cu experiență în fotbal, inclusiv ca jucător. S-a născut la 17 septembrie 1988, la Hunedoara. A început fotbalul pe postul de fundaș dreapta, iar apoi a trecut pe cel de fundaș central. La Timișoara a venit în august 2005, când încă nu avea 17 ani împliniți, pentru a evolua în alb și violet. A evoluat la următoarele echipe (în ordine cronologică): Corvinul Hunedoara, Politehnica Timișoara / Politehnica Timisoara II, FCM Reșița (împrumut), Corvinul 2005 Hunedoara (împrumut), Viitorul Sânandrei (împrumut), Fortuna Covaci, Flacăra Făget, Politehnica Timișoara, Timișul Șag, FC Dumbrăvița, iar în prezent la Phoenix Buziaș.


L-am provocat pe Cristi să ne spună cum de a optat pentru o carieră în antrenorat destul de timpuriu. Tehnicianul ne-a făcut o mărturisire foarte interesantă: ”Am ales acestă carieră deoarece încă de când jucam fotbal aveam planurile de antrenament ale unor antrenori scrise în agende. Mi se părea fascinant ce capacitate trebuie să ai și câte aspecte trebuie să urmărești atunci când îți concepi un plan de antrenament. Domnul Brîndescu a simțit că sunt atras de asta, de aceea mi-a sugerat să încep să antrenez încă de când aveam 25-26 de ani. Îi mulțumesc din suflet, a fost inspirat! Nu regret nicio zi că am ales această meserie. Băieții mei mi-au schimbat radical modul de a gândi!”.

Un efectiv de 24 de jucători legitimați
Lotul de jucători are următoarea componență:
* Portari: Matei Robert, Ciocan Tudor, Mititelu Darius
* Fundași: State Dragoș, Ciobanu Răzvan, Vladu Ștefan, Vela Patrick, Imbroane Ovidiu, Șteta Mihai, Tătaru Denis, Hăisuc David, Gheju Raul
* Mijlocași: Ciocan Matei, Chelariu Alexandru, Leczki Norbert, Boariu Denis, Florea Luca-Toni, Semenciuc Tudor, Roșca David, Hus Tommaso, Macovei Alexandru
* Atacanți: Ulici Ciprian, Antal Kevin, Agoston Alexandru.


Despre faptul că echipa sa are mereu ușile deschise, antrenorul Gălan a adăugat: ”Avem și jucători încă nelegitimați la noi: Suciu Patrick (VSA), Fabian Glujdea (CSC Ghiroda). Politehnica oferă șansa oricui să îmbrace tricoul alb-violet. Asteptăm oricând orice jucător dornic să facă parte din grupul nostru, însă trebuie să știe că nu este ușor deloc!”.

Text: OVIDIU LINȚA
Foto: LECZKI JOZSI

  • Fotografiile prezentate în cadrul acestui articol au fost realizate pe parcursul acestui an, cu ocazia unor meciuri de pregătire (cu Ripensia, CSM Reșița) și a unui turneu internațional desfășurat în Serbia, la Novi Sad.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

REVENIRE ÎN ALB-VIOLET: OCTAVIAN POPESCU ANTRENEAZĂ JUNIORII POLITEHNICII TIMIȘOARA

Din luna august, Centrul de copii și juniori al Politehnicii Timișoara are un nou ...

CU PAUL CODREA DESPRE POLI ȘI FOTBAL, ÎN GENERAL, LA GSP LIVE

Antrenorul grupei 2007 de la Academia de copii și juniori a Politehnicii Timișoara, Paul ...

GRUPA 2013: LA VREMEA ”ABC”-ULUI ȘCOLAR, DAR ȘI FOTBALISTIC

Formată în vara anului trecut, grupa 2013 de la Politehnica Timișoara a și debutat ...