FETE ALB-VIOLETE ÎN GHETE

Aflate mereu în umbra băieților și privite cu scepticism atunci când vine vorba de fotbal, fetele vor să demonstreze că și ele pot realiza lucruri frumoase pe dreptunghiul verde. Clubul nostru, Politehnica Timișoara, a lăsat deoparte prejudecățile și le-a primit sub tutela sa pe doamnele și domnișoarele din vestul țării, iubitoare și, totodată, practicante ale ”sportului-rege”. Gruparea alb-violetă are atât formație de senioare, cât și echipe de junioare, la diverse categorii de vârstă…

Cum s-a ”născut” echipa de fete
Povestea fotbalului feminin la Politenica Timișoara a început în urmă cu câțiva ani. Mai exact, în 2016, când actualul team manager al formației de fete, Alin Molcuț, împreună cu cel care este acum antrenor principal, Alex Szabo, au pus bazele unei echipe feminine alcătuite, la început, din studentele lor de la Universitatea Politehnica Timișoara (cei doi fiind cadre didactice la Departamentul Educație Fizică și Sport din cadrul UPT). Pe parcurs, cu sprijinul fostului rector al UPT, prof. Viorel Șerban și al actualului rector, Florin Drăgan, s-a reușit cooptarea unor jucătoare cu experiență și formarea unei echipe competitive.


În toamna anului trecut s-a produs și debutul competițional, în Liga a 3-a. În cele cinci partide disputate în seria a 2-a, jucătoarele lui Alex Szabo au obținut punctaj maxim, cu un golaveraj excelent (38-7). Cum, în primăvară, campionatul nu s-a mai reluat, iar competiția a fost încheiată din cauza pandemiei, alb-violetele au promovat în liga secundă. Însă, nici în acest eșalon nu au reușit să bifeze vreun meci în acest învolburat an 2020, fiindcă se află printre cele șapte formații care și-au amânat debutul competițional pentru luna martie a anului viitor. ASU Politehnica face parte din grupa a 3-a, alături de ACS Dream Team București, ACS United Bihor, AFC Măgura 2012 Bacău, Atletic Club Onix 2010, Școala de Fotbal Luceafărul Filiași și CSM Târgu Mureș. Celelalte zece componente ale eșalonului secund vor lua startul sezonului în weekend-ul care urmează.
În prezent, staff-ul grupării feminine îi cuprinde pe Alin Molcuț (team manager), Tiberiu Manea (director sportiv), Alex Szabo (antrenor principal – senioare + U17), Remus Bucur (antrenor secund), Antonia Malița (preparator fizic), Tiberiu Butura (antrenor junioare U15, U12 și U9).
Fetele de ASU Poli (atât senioarele, cât și junioarele) își desfășoară antrenamentele în complexul sportiv ”Baza 2” al Universității Politehnice din Timișoara. Selecția este deschisă în permanență.
Detalii suplimentare, pe pagina de Facebook a echipei: https://www.facebook.com/asupolitehnicatimisoarafeminin

Alin Molcuț, promotorul fotbalului feminin în vest
Despre activitatea echipelor de fete ale clubului nostru, dar și despre perspectivele fotbalului feminin, am discutat cu team managerul Alin Molcuț. Fost jucător la echipe precum CFR Timișoara, Unirea Sânnicolau Mare, UMT, Calor Timișoara, dar și cu o consistentă experiență de coordonare în fotbalul fetelelor (la formația de la Gara Mare, precum și la Becicherecu Mic), Molcuț și-a exprimat mulțumirea pentru modul în care au decurs până acum lucrurile gruparea feminină alb-violetă și speră ca, prin realizarea proiectelor pregătite, să vină și performanțele:

”Rolul meu e de a asigura legătura dintre Universitate și club, iar intenția mea este de a promova și sprijini fotbalul feminin, lucru pe care-l fac încă din 2010. În echipa de senioare avem câteva jucătoare cu experiență, precum Diana Panaite, Claudia Puca (adică surorile foste Buză), Narcisa Roman, Maria Jurj, Raluca Cornea, Mariana Voinea și altele. Sunt fete care lucrează, unele sunt și mămici, mai avem și studente. Fac două-trei ședințe de pregătire pe săptămână, în nocturnă, de la ora 20:30, pe teren sintetic. Avem în permanență 15-20 de fete la antrenamente. Peste 50 de fete sunt legitimate, iar altele 20 sunt în tatonare. Într-un an vreau să ajungem la o sută de fete legitimate la club. Oricum, după pandemie sper să fie un val de fete care vor veni la fotbal. Fetele vin și acum cu o plăcere deosebită la fotbal, trec peste faptul că sunt obosite după o zi de muncă sau că vin de prin alte localități din județ, precum Buziaș, Făget, Comloș. Acest aspect ne încurajează și pe noi și, de aceea, intenționez să formez o piramidă a fotbalului feminin în vestul țării. Încerc să încheg relațiile de colaborare între cluburi precum Poli, Becicherecu Mic, Colterm, Reșița, Viitorul Arad, Piroș Arad. O astfel de piramidă vestică ar presupune și direcționarea jucătoarelor spre o echipă din zona ei geografică, adică ar veni în sprijinul jucătoarelor. Dacă am face front comun, s-a putea realiza lucruri frumoase și ar crește nivelul fotbalului feminin din vestul țării. De exemplu, pe noi ne-au ajutat foarte mult cu jucătoare cei de la Becicherecu Mic. Desigur, am primit mereu sprijin din partea conducerii clubului nostru, din partea domnilor profesori Viorel Șerban și Florin Drăgan, adică fostul și, respectiv, actualul rector al UPT. De asemenea, Dan Alexa ne-a asigurat de susținerea lui, iar coordonatorul Centrului de copii și juniori, Iulian Prodana, ne acordă tot sprijinul și înțelegerea de care e nevoie pentru a ne desfășura antrenamentele în cele mai bune condiții. La un obiectiv mai îndrăzneț, am primit asigurări din partea conducerii că vom beneficia de susținere pentru a aduce și alte jucătoare cu experiență”.
Așadar, un adevărat ambasador al fotbalului feminin din zona de vest a țării, Alin Molcuț ne-a explicat că a găsit deschidere și din partea FRF: ”Federația sprijină foarte mult fotbalul feminin, domnii Răzvan Burleanu și Alin Ciobanu și-au exprimat deseori deschiderea în acest sens”.

Tiberiu Manea, noul director sportiv
De luni, 26 octombrie, staff-ul grupării de fotbal feminin a Politehnicii Timișoara are un nou membru. După o colaborare care a început în luna iulie a acestui an, în calitate de antrenor secund la senioare, Tiberiu Manea (foto) a preluat acum rolul de director sportiv.

Profesor de sport la liceul din Făget, Tiberiu Manea a pregătit grupe de juniori la fotbal, dar a fost și antrenor de handbal, aproape trei ani, la nivel de Campionat Județean. ”La fotbal, cea mai mare grupă pe care am antrenat-o a fost de juniori B1, la Asociația Școlară Olimpia Făget. Erau jucători din 2002-2003, am terminat turul pe locul 6 din șapte echipe, după care echipa s-a destrămat”, ne-a povestit tehnicianul. Tiberiu Manea a explicat cum a ajuns în fotbalul fetelor: ”Am discutat anul acesta cu domnul profesor Viorel Șerban, care m-a îndrumat către fotbalul feminin. Am agreat ideea, pentru că nu mă feresc de muncă, de voluntariat. La Poli am și rol administrativ, de la legitimarea jucătoarelor, până la organizarea competițiilor, a deplasărilor și completarea foilor de joc. În rest, discut cu jucătoarele, țin legătura și cu jucătoarele mai vechi, care au născut, mă ocup de integrarea fetelor noi, încerc să realizez transferuri”. Despre viitorul echipei de senioare, Tiberiu Manea a adăugat: ”Poate ar fi cam prea mult să forțăm promovarea în prima ligă, dar, în funcție de conjunctură, nu ne dăm la o parte. Noi ne zbatem și pentru sponsorizări, inclusiv pentru a obține acele direcționări de 2% din impozit, dar, trebuie să și venim cu un proiect pe termen mai lung în fața sponsorilor, a celor care ne-ar putea susține financiar. Noi trebuie să luptăm pentru a obține un buget cât mai bun”.

Debutul în Liga a II-a, amânat pentru anul viitor
Din sezonul 2020-2021, ASU Politehnica Timișoara are două echipe în liga secundă: una în fotbalul băieților și alta în cel al fetelor. Legătura dintre cele două entități este reprezentată tocmai de antrenorul principal de la echipa feminină. Născut în 1988, Alexandru Szabo (foto) a început fotbalul la Poli, sub comanda lui Petre Spăriosu. În clasa a 5-a a trecut la LPS Banatul Timișoara, la grupa prof. Claudiu Arba. A bătut la porțile performanței în fotbalul de seniori și chiar a ajuns să bifeze un meci în Liga a 2-a, pentru Poli II, în deplasare, la Mediaș, într-o perioadă în care pentru alb-violeți evoluau Mera, Scutaru, Luchin, Axente etc., iar frații Iosif și Ilie Rotariu erau antrenori. S-a întâmplat în primăvara anului 2007, în weekend-ul în care jucătorii mai bine cotați de la Poli II fuseseră convocați la prima garnitură, pentru acea remiză (1-1) controversată cu Dinamo.


În prezent, Alex Szabo este asistent universitar la UPT (la disciplina Fotbal). În anii trecuți, alături de Alin Molcuț, preluase echipa de studenți de la prof. Alecu Ciorsac. ”Avea deja nucleul format… Anii trec, iar studenții din acea trupă termină anul acesta masteratul!”, a rememorat Alex. Tânărul tehnician a punctat momentul în care s-a îndreptat spre fotbalul feminin: ”Cursul de fotbal de la facultate e unul general, nu e dedicat exclusiv băieților. În primul an au venit și câteva fete, probabil din curiozitate. Actualul căpitan, Lorela Ardelean, a propus să formăm o echipă feminină. Au venit multe fete la curs, după un an aveam 50 de studenți și, văzând că totul ia amploare, împreună cu Alin Molcuț am decis să înscriem echipa în campionat”.
Alături de senioarele Politehnicii Timișoara se pregătesc și junioarele de la U17, dar în vizor sunt și jucătoare mult mai tinere, de la grupele pregătite de Tiberiu Butura. ”Avem fete de perspectivă și la grupele lui Tiberiu Butura, colaborăm foarte bine. Anul trecut, în Liga a 3-a, aveam fete de 14-15 ani care au fost titulare”, a precizat Alex Szabo.
Antrenamentele echipei mari se desfășoară în zilele de marți, miercuri și joi, de la ora 20:30, la ”Baza 2”. Ora de start este avantajoasă pentru jucătoarele care și lucrează în timpul zilei, dar prezintă și dezavantaje, deoarece fetele care fac naveta (de la Gottlob, Făget, Moșnița etc.) ajung destul de târziu acasă.
Antrenorul Szabo și-a caracterizat astfel lotul de jucătoare: ”Echipa este reconstruită și, față de anul trecut, când am promovat, s-au schimbat zece fete, dintre care opt titulare. A fost o încercare grea, dar am întinerit lotul. Am adus și jucătoare cu experiență, care au trecut pe la Piroș Arad sau Becicherec, ca să le ajute pe cele de 13-15 ani să crească în valoare. Am reușit un transfer de anvergură, prin aducerea Marianei Voinea, vicecampioană a României, cu destulă experiență în Liga I. Creștem de la antrenament la antrenament. Cumva e avantajoasă amânarea startului de campionat pentru noi, deoarece câștigăm timp să clădim. Pe plan moral e mai complicat, pentru că e greu să le țin permanent motivate. Într-un amical jucat la Gottlob, încă nu se cunoșteau după nume pe teren. Așa că, acum avem timp să ne cunoaștem mai bine, iar această amânare ajută tinerele să crească. De asemenea, și cele experimentate au înțeles că trebuie să le ajute, nu să le certe pe cele care s-au apucat de curând de fotbal”.
Alex Szabo a subliniat importanța faptului că unele jucătoare au avut sau încă au conexiuni cu alte sporturi: ”Cele care au practicat alte sporturi au un mare plus. Sunt fete care au practicat baschet, handbal, atletism. Este mult mai ușor de lucrat cu ele, pentru că au deja orientarea în teren. De exemplu, Alexandra Dăniloaia a jucat volei de performanță și, ajutată de înălțime, la noi a devenit direct portar. O mai avem și pe Diana Spinean, care este antrenoare de baschet la Arad. Nucleul este format din studente, iar căpitanul echipei, tot o studentă, este încă de la înființarea echipei, din 2016, când am avut 3-4 fete la primul antrenament”.

Text foto: Lotul de senioare
Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Manea Tiberiu (director sportiv), Lazin Alexandra, Ponorean Loredana, Iancovici Ioana, Vagner Ana, Rusu Andra, Surdei Melisa, Onofrei Melina, Bacescu Liana, Iovi Felicia, Mîndruț Sabrina, Voinea Mariana, Spinean Diana, Szabo Alex (antrenor principal), Molcuț Alin (team manager);
rândul de jos: Prepeliță Adriana, Bireescu Patricia, Nakic Adela, Cozma Diana, Crețu Valentina, Țirtea Teodora, Marincu Andreea, Kinces Andreea, Brînda Otilia, Ardelean Lorela.
* Lipsesc din fotografie surorile Claudia Puca și Diana Panaite

Tinere speranțe
Schimbul de generații trebuie asigurat în orice sport. La fel se întâmplă și-n fotbalul feminin. La clubul nostru, Tiberiu Butura este cel care le învață pe tinerele jucătoare ”ABC”-ul sportului cu balonul rotund. Tehnicianul pregătește grupele U15, U12 și, de două săptămâni, U9, o grupă compusă, deocamdată, din 6-7 fete. Interesant este că, la acest nivel, are jucătoare în principal din mediul rural! ”Cele de la oraș nu par să fie cu fotbalul, au alte opțiuni. Am două fete care vin din județul Arad, de la Mailat. De asemenea, vin fete de la Gătaia, Liebling, Sânmihaiu Român, Utvin, Diniaș. Dar, deplasarea maximă o parcurge o fată din județul Caraș-Severin, de la Măureni, Florea Florentina, născută în 2006. E foarte talentată, a fost chemată și la Centrul de Excelență de către Mirel Albon, dar deocamdată nu a dat curs convocării, pentru că e mai dificil să plece la vârsta asta în altă parte. Multor fete eu le asigur transportul, și anume celor care stau în apropierea Timișoarei”, au fost primele descrieri ale lui Tiberiu Butura referitoare la elevele sale.
De loc din județul Cluj, Butura (foto) a jucat fotbal la nivelul ligii secunde, la sfârșitul anilor 80, la Industria Sârmei Câmpia Turzii. Ca antrenor a activat la echipe din vest precum AS Peciu Nou, Juventus Timișoara, Parța, Victoria Felnac (județul Arad), iar la Giarmata, în Liga a 3-a, a fost secund. ”Am activat trei ani la Juventus Timișoara, între 2016 și 2019, iar fetele pe care le-am antrenat acolo au venit, toate, cu mine la Poli. Vin cu plăcere mare la fotbal, părinții au încredere în mine și vor ca ele să facă sport pentru sănătate. Anul trecut, în campionatul de junioare U15, la Juventus am folosit și jucătoare mai tinere, de 11, 12, 13 ani, nu m-au interesat rezultatele. Am terminat pe locul 2, la trei puncte după Fortuna Becicherec.


Antrenamentele sunt programate de două ori pe săptămână, marțea și joia, de la ora 17:30, la ”Baza 2” din Timișoara.
Tiberiu Butura și-a exprimat optimismul în privința tinerelor sale jucătoare, mai ales că două dintre ele, pe care le-a avut și la Juventus, au făcut pasul spre echipa mare a Politehnicii: ”Sabrina Mîndruț și Ana Maria Vagner joacă la senioare. De asemenea, am două jucătoare excelente, portarul Ștefania Andrieș (11 ani) și mijlocașa Ana Maria Timbuș (12 ani), care au un potențial deosebit, dar încă sunt prea mici pentru a merge la senioare!”…

Text foto: Lotul de junioare (între paranteze se află anul nașterii)
Rândul se sus (de la stânga la dreapta): Butura Tiberiu (antrenor), Surya Matei (2010), Bireescu Patricia (2006), Andries Ștefania (2009), Remescu Maria (2008), Csavar Dina (2004), Barbu Ana Maria (2004), Balaj Denisa (2003), Dobre Valentina (2007), Boldor Larisa (2006), Borsos Alexia (2008);
rândul de jos: Zaharia Sara (2008), Stoianovici Bianca (2011), Popazie Martina (2007), Timbus Ana Maria (2008), Mîndruț Ana (2006), Florea Florentina (2006), Balaj Sara (2008)

Text: OVIDIU LINȚA
Sursă foto: https://www.facebook.com/asupolitehnicatimisoarafeminin

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

CU PAUL CODREA DESPRE POLI ȘI FOTBAL, ÎN GENERAL, LA GSP LIVE

Antrenorul grupei 2007 de la Academia de copii și juniori a Politehnicii Timișoara, Paul ...

JUNIORII D AI POLITEHNICII TIMIȘOARA, DORNICI DE START

”Plăcerea jocului”… Aceasta este expresia care caracterizează cel mai bine starea de spirit a ...

GRUPA 2012: ENTUZIASM TINERESC ATÂT PE TEREN, CÂT ȘI PE BANCA TEHNICĂ

În urmă cu mai bine de patru ani, în cadrul Centrului juvenil al Politehnicii ...