GRUPA 2012: ENTUZIASM TINERESC ATÂT PE TEREN, CÂT ȘI PE BANCA TEHNICĂ

În urmă cu mai bine de patru ani, în cadrul Centrului juvenil al Politehnicii Timișoara se forma grupa de copii născuți în 2012. Aduși de părinți pe dreptunghiul verde la o vârstă foarte fragedă, micuții alb-violeți au avut șansa de a învăța ”ABC”-ul fotbalului sub bagheta unui antrenor care a avut o carieră prestigioasă la nivel de copii și juniori, Dorel Mașcovescu. Și tot pe lângă reputatul tehnician a venit să învețe meseria de antrenor mult mai tânărul Rafael Prodana. Ulterior, maestrul i-a predat ucenicului său de atunci grupa 2012…

”Disciplinați, concentrați, hotărâți”
Așadar, Rafael îi cunoaște foarte bine pe elevii săi (din martie 2017), alături de care crește și el, ca antrenor. Tehnicianul de 23 de ani conduce un lot de 32 de jucători, despre care spune că sunt ”foarte disciplinați, mereu concentrați la ceea ce au de făcut, hotărâți, dornici să facă sport. Am jucători cu fizic bun, sunt destul de înăltuți pentru vârsta lor, au calități motrice deosebite. Și, de când cu întreruperile cauzate de pandemie, parcă au o poftă dublă de joc! Din păcate, deocamdată n-avem nicio șansă de a evolua în competiții, dar organizăm săptămânal câte unul sau două jocuri-școală”.

Un antrenor de viitor
După trei ani de juniorat la fosta Poli și alți doi ani la Ripensia 2000, plus o carieră de patru ani în arbitraj la nivel județean (de la ”vârsta primului buletin” până la cea a majoratului), Rafael a simțit că este momentul să schimbe ”macazul” în carieră și să se dedice meseriei practicate și de tatăl său, Iulian Prodana (coordonatorul Centrului de copii și juniori de la Politehnica Timișoara), cea de antrenor. Se întâmpla la vârsta de 19 ani, când l-a ajutat pe Alin Ionescu la grupa 2009, după care, cum spuneam, a trecut la grupa 2012. ”Pe lângă aspectele tehnico-tactice, prof. Alin Ionescu m-a învățat cum să mă impun, cum să vorbesc cu părinții, pentru că și acesta este un aspect foarte important”, a explicat Prodana jr. La rându-i, și el are acum un ”secund” la grupa 2012, în persoana lui Marius Inciulescu.


Să mai spunem despre tânărul Rafael Prodana (foto) că, dintre antrenorii de top din fotbalul mondial, îl admiră în special pe neamțul de pe banca lui Liverpool, Jürgen Klopp, pentru ”tactică, viziune ofensivă și pentru faptul că mizează și pe jucătorii tineri”.

Primi pași pe gazon, încă de la doi ani!
De curând, Rafael a preluat de la Dorel Mașcovescu (aflat la momentul retragerii) și grupe de copii mult mai mici, născuți în 2015, 2016, 2017 și chiar 2018! ”Da, avem deja la Politehnica 20 de copii la 2015, 12 la grupa 2016, șase la 2017 și doi care abia au împlinit anul acesta doi anișori! Practic, învață să meargă… să meargă cu mingea la picior, noi încercăm să-i facem să înțeleagă disciplina din timpul antrenamentelor. Cu cei micuți facem ședințe de pregătire comune. Interesant e că la primul antrenament cei de doi-trei anișori au fost mult mai vorbăreți decât cei mari, e clar că încă nu sunt rușinoși!”, a mărturisit Rafael Prodana, care a mai adăugat că selecția la aceste grupe de vârstă este în plină desfășurare și sunt așteptați, în continuare, copii născuți în anii amintiți mai sus.

Poli Alb” și ”Poli Violet”
Grupa de copii născuți în anul 2012 are unul dintre cele mai numeroase efective din cadrul Academiei Politehnica Timișoara: nu mai puțin de 32 de micuți fotbaliști participă la antrenamente sub comanda lui Rafael Prodana! Tânărul tehnician i-a împărțit în două grupe, pe care le-a denumit sugestiv: ”Poli Alb” și ”Poli Violet”. Componența lotului este următoarea:
* portari: Rareș Pipinică, Flavius Mihăescu, Vlad Băloi, David Tod
* jucători de câmp: Rareș Butoi, Abel Cincă, Deiwid Coca, Eduard Crăciun, Rareș Dobre, Matei Dumitrescu, Mircea Florescu, Luca Forfiz, Ianis Ghiran, Alin Husariu, Răzvan Iana, Luca Irimia, Mihai Kovacs, Sebastian Lazăr, Andreas Nica, Patrick Pătru, Mirel Pop, David Popescu, Raul Popescu, Lucas Sandu, Victor Sandu, Matei Secoban, Ștefan State, Nicolas Tărăbuță, Raul Tudoruț, Lucas Vîlceanu, Adrian Verdeț, Mihnea Zamoșteanu.
”Avem un lot numeros, dar procesul de selecție rămâne deschis în continuare”, a conchis Prodana.

Text: OVIDIU LINȚA

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

JUNIORII D AI POLITEHNICII TIMIȘOARA, DORNICI DE START

”Plăcerea jocului”… Aceasta este expresia care caracterizează cel mai bine starea de spirit a ...

START ÎN LIGA ELITELOR 2021-22: LPS BANATUL – POLITEHNICA ÎN ETAPA INAUGURALĂ

Un nou sezon al Ligii Elitelor începe la acest sfârșit de săptămână. Jucătorii noștri ...

CENTENARUL UNIVERSITĂȚII POLITEHNICA TIMIȘOARA

Universitatea Politehnica din Timișoara a ajuns la un secol de existență. Instituția de învățământ ...