PĂLTINIȘANU, UN NUME LEGENDAR CARE AR PUTEA SĂ SCRIE, DIN NOU, ISTORIE PENTRU POLITEHNICA TIMIȘOARA

Păltinișanu este un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare în lumea sportului timișorean. În anii 70-80 ai secolului trecut, regretatul Dan Păltinișanu ridica tribunele în picioare prin evoluțiile sale memorabile în tricoul Politehnicii Timișoara, pe stadionul care avea să-i poarte numele mai târziu. Fiul său, Dan Păltinișanu jr., a avut o frumoasă carieră în baschet, încununată cu câștigarea Cupei României, în 2010, cu BC Timișoara. Iar acum, tradiția merge mai departe, în cea de-a treia generație: la cei 9 ani pe care-i va împlini pe 21 septembrie, Dănuț Păltinișanu este deja un polisportiv promițător. Pe lângă baschet, înot și atletism, Dănuț joacă și fotbal, la Auto Timișoara, grupare cu care clubul nostru a semnat zilele trecute un contract de colaborare. Antrenorul său este tocmai Alin Ignea, mijlocașul echipei de seniori ASU Poli.

Familia (poli)sportivă
Cu siguranță, Dănuț moștenește gena sportivă de la predecesorii săi, iar fizicul impunător pentru o vârsta așa de fragedă (are 1,60 metri la doar 9 ani!) este unul dintre avantajele care au ieșit deja în evidență. Cum spuneam, bunicul său a fost un robust fundaș central, apoi, tatăl său, care măsoară 2,08 metri, era un remarcabil pivot în baschetul românesc. Și, nu în ultimul rând, pedigree-ul sportiv este completat și pe linie maternă! Mama lui Dănuț a practicat voleiul de performanță, la nivel de juniori, în orașul natal, Blaj, până când a venit la Timișoara, la facultate.
Despre cum a început aventura lui Dănuț Păltinișanu în lumea sportului ne-a povestit tatăl său, Dan Păltinișanu jr.: ”Fotbalul l-a început în 2018, la antrenorul Harry Pinzhoffer, la Ripensia, care se pregătea pe terenul Auto din cartierul Freidorf. Am mers acolo pentru că avem un business în zonă, așa că ne-a fost mai aproape, mai ușor să ajungem cu el la antrenamente. A mai jucat la Miro Giuchici, dar apoi cei de la Ripensia s-au mutat din Freidorf. Din această vară joacă pentru Auto, la antrenorul Alin Ignea. Este dreptaci și joacă fundaș, ca bunicul… În paralel mai face și baschet, înot, atletism, fiindcă îi place mult să facă mișcare. Încercăm de toate la vârsta asta. Probabil că va face sport de performanță, fie fotbal, fie baschet, dar e devreme să ne gândim acum la așa ceva, deocamdată e doar de plăcere”.

Dănuț Păltinișanu, încadrat de Alin Ignea (stânga) și de tatăl săuText foto: Dănuț Păltinișanu, încadrat de Alin Ignea (stânga) și de tatăl său

Alin Ignea, un antrenor pe placul copiilor
Referitor la Alin Ignea, tânărul tehnician (și, totodată, fotbalist activ în liga secundă) care-l pregătește pe fiul său, ”Pălti” a precizat: ”Alin este un tip liniștit, de-asta și lui Dănuț i-a plăcut și mi-a zis că vrea să reia fotbalul la grupa lui, după perioada în care întrerupsese antrenamentele din cauza pandemiei. Nu trebuie să fie Mourinho, ci un antrenor care să știe să-i atragă pe copii la fotbal, la vârsta asta, așa cum e Alin”.
Cât despre parteneriatul demarat recent între ASU Politehnica și Auto Timișoara, Dan Păltinișanu jr. este de părere că va fi benefic de ambele părți: ”Orice colaborare de acest gen între două entități importante ar trebui să dea roade. Cum se spune, unde-s doi, puterea crește. Cele două cluburi se pot ajuta reciproc”.

 

 

Cupa României: n-a (mai) fost să fie la fotbal, ci în baschet
Iubitorii sportului de pe Bega au încă vie în memorie performanța obținută de Baschet Club Timișoara în 2010. Atunci, ”Leii din Banat” cucereau Cupa României, iar unul dintre artizanii acelui succes a fost Dan Păltinișanu jr. Dar cum de a ajuns fiul fostului mare fotbalist al lui Poli să aibă o carieră frumoasă tocmai în sportul de sub panou, am aflat chiar de la el: ”Mie îmi place și mi-a plăcut fotbalul dintotdeauna. Când eram cam de vârsta lui Dănuț, la vreo 9-10 ani, am jucat o scurtă perioadă la CSȘ Timișoara, dar tatăl meu mi-a recomandat să mă îndrept spre alte sporturi, să mă concentrez pe școală, deoarece eram prea înalt pentru fotbal, nu aveam calitățile necesare pentru performanță. A fost o mică dramă pentru mine, atunci mi-a fost greu să accept, dar mai târziu l-am înțeles pe tatăl meu. Așa că m-am orientat către handbal, după care, destul de târziu, în clasa a 9-a, m-am apucat de baschet. Am avut o generație excelentă la formația BC Timișoara, cu Dragan Petricevic la timona tehnică. Cupa României a fost cel mai important trofeu cucerit, la 30 de ani după ce tata reușea aceeași performanță în fotbal, dar am mai jucat încă 7-8 finale, în campionat, cupă și în Liga Europei Centrale”. Păltinișanu jr. s-a retras din baschet în 2014, iar până-n 2016 a activat în cadrul Academiei BC Timișoara. După accea și-a înrerupt legăturile cu sportul de performanță, pentru a începe o afacere și a petrece mai mult timp cu familia.

Patru decenii de la momentul Celtic
Dănuț a fost ultima oară anul trecut, la un meci ASU Poli – Ripensia, pe arena care poartă numele bunicului său. ”N-are norocul să prindă meciurile pe care le-am prins eu când eram mic, cu 20.000 de spectatori în tribună, chiar peste 30.000 la duelurile cu Steaua, Dinamo… Atunci era emulație, era o altă atmosferă, o energie deosebită, care se simte doar acolo, e greu s-o povestești”, a explicat tatăl său.
Pe Dan Păltinișanu jr. l-am abordat și în privința unuia dintre momentele de glorie ale Politehnicii Timișoara, mai ales că în curând, pe 1 octombrie, se vor împlini exact patru decenii de când alb-violeții au eliminat, surprinzător, din primul tur al Cupei Cupelor, mult mai titrata formație Celtic Glasgow. În prima manșă, scoțienii s-au impus, pe teren propriu, cu 2-1, dar în returul de pe Bega, în fața a 50.000 de spectatori, bănățenii au triumfat cu 1-0, prin golul marcat de căpitanul Dan Păltinișanu, în minutul 81. Acel episod deosebit din istoria alb-violeților l-a punctat și fiul marcatorului golului calificării: ”Eu aveam aproape un an atunci, mi-a povestit tata despre meciul cu Celtic. Dar, mai ales, cu nașul meu, Ion Cherciu, mai vorbesc despre acel moment de legendă. E nașul mai multor fotbaliști de la Poli, din acea generație, a făcut, practic, parte din echipă. Reține date multe, zile în care s-a jucat, tot! Chiar îmi zicea că tatăl meu, ca fundaș, n-a marcat foarte multe goluri, dar când a făcut-o, acelea au fost goluri memorabile, decisive! N-a marcat, de exemplu, la 4-0 cu Râmnicu Vâlcea, ci a înscris golul decisiv din finala Cupei României, câștigată la prelungiri în fața Stelei, în 1980 sau în cupele europene, cu Celtic, West Ham United, Honved, MTK Budapesta”…
Noi îi urăm mult succes în cariera sportivă junelui Dănuț Păltinișanu și îi dorim ca, peste 10 ani, când se va împlini exact o jumătate de secol de la performanțele realizate de bunicul său la Poli (câștigarea Cupei României, eliminarea marelui Celtic), să îmbrace și el tricoul alb-violet! Și, de ce nu, numele Păltinișanu să scrie mai departe istorie în sportul timișorean!

Text: OVIDIU LINȚA

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

SUB REFLECTOR, GRUPELE 2011 ȘI 2014

Așa cum v-am obișnuit în ultimele săptămâni, continuăm prezentarea grupelor din cadrul Academiei de ...

CU PAUL CODREA DESPRE POLI ȘI FOTBAL, ÎN GENERAL, LA GSP LIVE

Antrenorul grupei 2007 de la Academia de copii și juniori a Politehnicii Timișoara, Paul ...

SELECȚIE LA ECHIPA DE JUNIOARE A POLITEHNICII

Centrul juvenil de fotbal fete din cadrul clubului Politehnica Timișoara își reia în curând ...