JUNIORII U17 AI POLITEHNICII TIMIȘOARA, ÎNTRE ADOLESCENȚĂ ȘI PASUL SPRE MATURIZARE

Grupa de juniori născuți în anul 2004 are un istoric aparte. În martie 2016, nouă jucători (Cuzmanovici, Moțiu, Mircea, Picek, Pureca, Popovici, Olariu, Bălănescu, Petcov), împreună cu antrenorul lor, Alin Ionescu, au venit de la concitadina CFR pentru a îmbrăca tricoul alb-violet al Politehnicii Timișoara. Mutarea s-a produs în baza bunelor relații de colaborare dintre tehnicienii Alin Ionescu și Iulian Prodana.
Pe lângă nucleul sosit de lângă Gara Mare, pe parcurs s-au alăturat și alți tineri fotbaliști, iar sezonul 2016-2017 a fost primul disputat integral în noua formulă, care i-a cuprins și pe ex-ceferiști. Acum, Cuzmanovici și compania evoluează Liga Elitelor.

În vizorul echipei mari
Cu votul de încredere primit tocmai din partea antrenorului Alin Ionescu, care consideră că ”grupa de 2004 este printre cele mai bune din club”, junii de la U17 au toate ”ingredientele” necesare să se pregătească temeinic în această perioadă, să acumuleze și să evolueze cât mai mult atât pe plan tehnic, cât și tactic. Pentru că, în viitorul nu foarte îndepărtat, la orizont ar putea să apară pentru ei șansa de a face pasul către echipa mare sau – de ce nu? – către alte formații de seniori. Deocamdată, cu prima garnitură a Politehnicii Timișoara se antrenează constant Mario Cuzmanovici, care este, practic, al treilea portar al divizionarei secunde. Dar, periodic, alături de Mera, Scutaru și ceilalți poliști consacrați se pregătesc, ocazional, și alți jucători de la U17. ”Avem o colaborare bună cu antrenorul primei echipe, Octavian Benga, care ne solicită, ocazional, de exemplu, un fundaș, un mijlocaș sau un atacant pentru a efectua antrenamente cu seniorii. Pentru băieții mei este, practic, un bonus, de a intra treptat în atmosfera echipei mari. Clubul nostru este axat pe creșterea copiilor din propria ogradă, tot staff-ul tehnic urmărește jucătorii din pepiniera noastră. Sunt încrezător că, peste un an sau doi, vor face parte din lotul echipei mari. Avem un grup cu o medie de înălțime destul de mare pentru această vârstă, majoritatea jucătorilor având în jur de 1,80 metri”, a explicat Alin Ionescu, care a mai subliniat faptul că este în căutarea unui goalkeeper, pentru a-l suplini pe Cuzmanovici, când acesta se pregătește cu seniorii.

Pandemia nu ar trebui să diminueze valoarea
Despre o eventuală repetare a perioadei în care elevii săi nu s-au putut pregăti normal, din cauza pandemiei, profesorul Alin Ionescu și-a exprimat convingerea că junii alb-violeți vor da dovadă de maturitate: ”Dacă iarăși se va opri totul, se va opri pentru toți! Cine a fost bun și înainte și își va menține forma – evident, sub îndrumarea mea – va avea și pe urmă o condiție fizică adecvată și va avea rezultate. Da, în primăvară a fost o perioadă dificilă, urâtă, factorul psihologic și-a spus cuvântul, dar am vorbit în permanență cu ei, ne-am întâlnit pe Zoom și am stabilit anumite aspecte. Au fost nevoiți să alerge prin parcuri, au mai pus câte un kilogram în plus, fiindcă au stat mai mult în casă, la filme, la tv, a intervenit sedentarismul, iar bioritmul lor era total schimbat… Dar, dacă se va repeta situația, eu am încredere în calitățile lor tehnico-tactice, în factorul psihologic și sunt convins că vom răzbi!”.

Un antrenor tânăr, dar experimentat
Născut în 1980, Alin Ionescu face parte din generația antrenorilor tineri, dar cu o experiență vastă în antrenorat (de două decenii!), în special la nivel de copii și juniori. Cum și unde a început aventura sa în lumea ”sportului rege”, ne povestește chiar tehnicianul grupei U17 a Politehnicii Timișoara: ”În 1988, tata m-a adus la fotbal, la Poli, la regretatul antrenor Mioc, chiar la Baza 2, adică tocmai în locul în care ne desfășurăm în prezent antrenamentele. Am trecut mai târziu la grupa lui Giuchici, iar în 1990, am participat la un turneu în Franța. Acolo am primit o pereche de mănuși de portar marca Uhlsport, din partea unei familii. Eram atât de fascinat încât le-am purtat pe tot parcursul drumului spre casă! De atunci am și jucat mereu pe postul de portar! Pe perioada liceului am jucat pentru LPS Banatul Timișoara. Ca antrenor am debutat în 2000, când eram la Știința Timișoara și, în urma unei discuții cu prof. Tadeus Schein, care era atunci în conducerea clubului, am primit misiunea de a-l ajuta pe Ioan Botescu în pregătirea grupei de juniori născuți în 1991. Eram student în anul I la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Mai târziu, ca profesor la LPS Banatul, am antrenat grupele 1987 și 1993. În sezonul 2005-2006 am revenit la Poli, ca antrenor de portari și am format grupa de 1998. La selecție au participat, printre alții, Mario Contra, Marius Marin etc. În continuare am mai activat și în fotbalul feminin, la Ripensia 2000 Timișoara. Apoi, din 2007 până în 2009 am antrenat juniorii de la CSȘ Bega Timișoara, iar în paralel eram antrenor secund la Alto Gradimento Albina, în liga a 3-a. În vara anului 2010 am trecut la CFR Timișoara, unde am fost antrenor secund, antrenor de portari, șef al Centrului de copii și juniori și antrenor la echipa feminină, unde am format grupa de U14. În fine, din 2016 am venit la Politehnica Timișoara”…

Lotul de jucători
În această vară, sub bagheta lui Alin Ionescu s-au antrenat 25 de tineri fotbaliști, câțiva dintre ei aflându-se în probe. Iată componența lotului de jucători născuți în 2004 (cu precizarea că doar Armin Mada și Patrick Oros sunt născuți în 2005): Mario Cuzmanovici, Raul Pușkaș, Narcis Popovici, Daniel Olariu, Robert Ehling, Raul Țurcaș, Emanuel Moisă, Roland Andreica, Marco Mircea, Ionuț Picek, Tudor Moțiu, Cristian Zetu, Dan Pureca, Fabian Petcov, Paul Bălănescu, Patrick Oros, Andrei Gologan, Mihai Văcaru, Cosmin Huminic, Mario Pervescu, Ionuț Spulber, Daniel Lengyel, Carlos Butar, Raul Bakos, Armin Mada.

Text: OVIDIU LINȚA
Foto: LECZKI JOZSI

 

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

VICTORII CLARE PENTRU POLITEHNICA LA RELUAREA LIGII ELITELOR

Juniorii Politehnicii Timișoara au început în forță stagiunea de primăvară a Ligii Elitelor. Competiția ...

SUCCESE CONCLUDENTE PENTRU JUNIORII POLIȘTI ÎN LIGA ELITELOR

Ziua de sâmbătă, 17 aprilie, a fost una prodigioasă pentru toate cele trei echipe ...

ANTRENORUL PAUL CODREA, NOUL COLABORATOR AL CENTRULUI DE COPII ŞI JUNIORI AL POLITEHNICII

Fostul internaţional timişorean Paul Codrea revine în familia alb-violetă. După ce şi-a început practic ...