REVENIRE ÎN ALB-VIOLET: OCTAVIAN POPESCU ANTRENEAZĂ JUNIORII POLITEHNICII TIMIȘOARA

Din luna august, Centrul de copii și juniori al Politehnicii Timișoara are un nou antrenor la categoria micuților fotbaliști născuți în 2010. Octavian Popescu a preluat grupa de la Marcel Barna, iar fostul mijlocaș al lui Poli de la începutul anilor 90 are planuri frumoase la revenirea în alb și violet.
Mulțumit de condițiile bune pe care le-a găsit la club, cât și de faptul că lucrează alături de un colectiv format din colegi serioși, Tavi Popescu spune că provocarea este mare, fiind convins că, prin muncă și răbdare, rezultatele nu vor întârzia să apară: ”Grupa de 2010 am găsit-o cam destrămată, atât numeric, cât și valoric, fiindcă au plecat câțiva jucători, dar vin alții și încerc să adun o echipă competitivă. Nu-mi fac probleme, sper să reușesc acest lucru în cel mai scurt timp. Acum suntem într-o fază de reclădire. Îmi doresc să facem un lot de perspectivă, care să obțină performanțe. Îmi este dor să formez și să readuc pe prima scenă fotbaliști precum cei pe care i-am avut la Jimbolia: Ovidiu Popescu, portarul Pap sau pe cei de la UMT”.

O dorință unanimă: competițiile să nu mai fie afectate de Covid!
Tehnicianul de 56 de ani a dezbătut și un aspect delicat din această perioadă, și anume efectul pandemiei de Covid asupra sportului, în general și a fotbalului, în special: ”Sportul de performanță este bazat pe pregătire constantă, iar orice fragmentare de durată poate afecta randamentul și rezultatele sportivilor, parcursul ascendent. E clar că ar putea produce o dezorientare, un dezechilibru pe plan sportiv, iar o întrerupere de șase luni sau chiar un an te poate scoate din circuit. Dar, deocamdată, noi ne pregătim normal, sper să putem juca în campionat și la turnee, să nu se mai întrerupă competițiile. Referitor la jucătorii din grupa mea, născuți în 2010, este clar că ei sunt acum într-o fază de dezvoltare fizică și fotbalistică, așa că e necesar să aibă continuitate în pregătire”.

Obiectiv: formarea unei ”echipe frumoase”
Tinerii fotbaliști din ziua de astăzi alocă tot mai puțin timp activităților fizice, dar experimentatul antrenor Octavian Popescu are încredere în jucătorii săi de la Politehnica Timișoara: ”În ultimii ani, copiii au timpul ocupat cu after-school, meditații, telefoane, calculatoare… Eu voi încerca să scot maximul din jucători, voi încerca să discut cât mai mult cu ei, să le explic diferite situații prin exemple clare. Sunt copii inteligenți, receptivi și sunt convins că vor înțelege cerințele și le vor urma, pentru a putea progresa. Vreau să formez o echipă frumoasă, care să ajungă să se lupte cu celelalte formații puternice, precum LPS Banatul etc. Repet, avem condiții excelente, o bază de pregătire alb-violetă superbă, care-mi stârnește amintiri deosebite. Ultima dată am activat la Ghiroda, pentru o perioadă nu prea lungă, cu Paul Codrea. Apoi, ieșisem din sfera mea, dar, iată, m-am reactivat acum, la Politehnica Timișoara. Mă simt altfel, mă simt din nou pe teritoriul meu, după o viață petrecută în fotbal”.

Frumoasele amintiri: trei decenii de la ”momentul Atletico”
Într-adevăr, Octavian Popescu are în spate o frumoasă carieră de jucător, desfășurată în vremurile în care fotbalul românesc chiar era urmărit cu interes, iar echipele de club de la noi aveau un cuvânt de spus în confruntările din cupele europene. Nu de puține ori, prin execuțiile și prestațiile sale bazate pe talent, muncă, ambiție și pasiune, actualul antrenor al juniorilor de la Politehnica Timișoara a ridicat tribunele în picioare și a cules ropote de aplauze. Unul dintre aceste episoade memorabile s-a petrecut în urmă cu trei decenii, pe 19 septembrie 1990, când alb-violeții au trecut cu 2-0, pe teren propriu, de Atletico Madrid, în primul tur al Cupei UEFA (actuala Europa League), rezultat care avea să conducă la eliminarea surprinzătoare a mult mai titratei trupe spaniole. Octavian Popescu a înscris golul de 2-0, în minutul 62, moment despre care-și aduce aminte cu emoție: ”Am în memorie acea fază și o derulez… Vlaicu a centrat de pe dreapta, iar eu am marcat, cu capul. Am întâlnit un adversar galonat, iar golul și victoria au căpătat o importanță și mai mare. Mi-e dor de acel fotbal, de acea atmosferă, de public, de colegi”…
Pe scurt, cariera fotbalistică a lui Tavi Popescu a început la Școala Sportivă din localitatea natală, Nucet (județul Dâmbovița), a urmat trecerea la CS Târgoviște, încununată cu debutul în prima divizie la doar 17 ani și jumătate. Apoi, a cunoscut farmecul duelurilor europene, în tricoul Universității Craiova (în 1984 a marcat, la loviturile de departajare, golul prin care oltenii au eliminat Betis Sevilla din Cupa UEFA), al Oțelului Galați (și pe malul Dunării a bifat o victorie de legendă, 1-0 cu Juventus Torino, în 1988) și, în fine, al Politehnicii Timișoara (în ”dublele” de foc cu Atletico Madrid, Sporting Lisabona, Real Madrid).
Ca antrenor a activat în vestul țării, la Politehnica Timișoara, UMT, Corvinul Hunedoara, CFR Timișoara, FC Jimbolia etc.
Îi dorim mult succes în tot ceea ce și-a propus să realizeze la Centrul de copii și juniori al Politehnicii Timișoara!

OVIDIU LINȚA

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

POLITEHNICA TIMIȘOARA U19, ÎN PRAGUL ”EXAMENULUI DE MATURITATE”

Finalul stagiunii de toamnă din Liga Elitelor a găsit formația Under 19 a Politehnicii ...

DEBUT EXCELENT PENTRU POLITEHNICA TIMIȘOARA ÎN LIGA ELITELOR U19!

S-a dat startul în Liga Elitelor, iar Politehnica Timișoara a reușit o victorie prețioasă ...

JUNIORII U17 AI POLITEHNICII TIMIȘOARA, ÎNTRE ADOLESCENȚĂ ȘI PASUL SPRE MATURIZARE

Grupa de juniori născuți în anul 2004 are un istoric aparte. În martie 2016, ...